Praat je met een gasmeetdeskundige over zijn of haar beroep dan merk je direct dat zij van wanten weten. Bij bijvoorbeeld het gasvrij verklaren van een container komt meer kijken dan vaak wordt gedacht. Een goede gasmeetdeskundige zorgt ervoor dat de container of een gesloten ruimte veilig kan worden betreden. Een belangrijke taak dus, maar hoe word je gasmeetdeskundige? Lees mee!

De eerste stap richting een carrière als gasmeetdeskundige begint bij het volgen van de basisopleiding tot Middelbaar Gasmeetkundige. Daar leer je advies uit te brengen met betrekking tot het openen, betreden en uitvoeren van werkzaamheden in zeecontainers. Net als dat je alles te weten komt over de wet- en regelgeving én de eigenschappen van gassen en dampen leert herkennen. Denk je dat je daarvoor alleen met je hoofd in de boeken moet, dan heb je het mis! Je gaat namelijk ook direct het geleerde in de praktijk brengen. Net zo leuk, toch?

Aanvullende diploma’s

Een VCA-diploma is daarnaast van belang. Daarmee laat je zien in staat te zijn om veilig en gezond te kunnen werken. Binnen de VCA zijn er twee certificeringen te behalen. De Basis VCA is voor uitvoerende medewerkers, terwijl de Vol VCA voor ZZP’ers en leidinggevenden is. Met het laatst genoemde diploma vergroot je ook de veiligheid van de medewerkers waaraan je leiding geeft.

Impact

Als gasmeetkundige is het daarnaast belangrijk dat je nauwkeurig te werk gaat. De kleinste onvolkomenheden kunnen een grootse impact hebben. Én kantooruren zitten er ook niet in, want je kunt je voorstellen dat het laden en lossen van containers 24/7 doorgaat. Maar…dan ben je wel verzekerd van een uitdagende job met veel afwisseling waarbij geen dag hetzelfde is!