Goed werkend gasdetectieapparatuur maakt het verschil bij het gasvrij verklaren van besloten ruimten of zeecontainers. Sterker nog, werkt gasdetectie niet naar behoren dan kunnen er zelfs levensbedreigende situaties ontstaan. Het is dus van belang dat de apparatuur goed werkt. Onderhoud hoort daar bij, maar hoe gaat dat in zijn werk en waar moet je opletten? Jasper van Geel, gasmeetdeskundige bij DeGasdokter.nl, legt het uit.

“Hoewel de meeste leveranciers aanraden om de gasdetectieapparatuur ieder jaar te onderwerpen aan een onderhoudsbeurt, bevelen wij dat iedere zes maanden aan”, begint Jasper te vertellen, die bij DeGasdokter.nl ook verantwoordelijk is voor het onderhoud van de gasdetectieapparatuur. “Na elke kalibratie krijgt de eigenaar van het apparaat een certificaat mee. Daarop staat wanneer er onderhoud is gepleegd en welke punten zijn gecontroleerd. Daarnaast wordt er ook aangegeven welke onderdelen er eventueel aan zitten te komen ter reparatie zodat we dat voor de volgende onderhoudsbeurt weten.”

Gevoelige sensoren

Ook naast de standaard onderhoudsbeurten is het belangrijk om de apparatuur goed in de gaten te houden. “Hoewel de apparatuur tegen een stootje kan, komt het voor dat de sensor kapot gaat na een valpartij. Met name apparaten met een LEL-sensor zijn daar gevoelig voor. Daarom gebruiken wij alleen meters met een infraroodsensor. Die zijn daar iets beter tegen bestand.” Een kapotte sensor blijkt niet altijd eenvoudig te signaleren, zo legt Jasper uit. “Als de sensor kapot is zie je dat niet. Het apparaat geeft dat namelijk niet aan en het kan zijn dat je bij een meting gewoon nul meet, terwijl dat niet terecht is. Daarom is het raadzaam dat wanneer de meter is gevallen, het apparaat direct te kalibreren. Zo weet je zeker dat het apparaat nog z’n werk doet.”

Hoge concentratie gas

Niet alleen door het apparaat te laten vallen kan de betrouwbaarheid van de metingen beïnvloedt worden, ook wanneer er een hoge concentratie gas is gemeten, is het raadzaam direct daarna actie te ondernemen. “Het kan zijn dat er gas achterblijft in het apparaat waardoor de sensoren vergiftigd raken. Het apparaat kan daardoor zijn eigen nulwaarde gaan creëren waardoor de metingen niet meer betrouwbaar zijn. Het is daarom raadzaam de pomp van het apparaat te laten draaien en het te spoelen. Dat kan een paar uur duren, maar dan weet je wel dat de meter daarna weer goed functioneert. Wanneer je een hoge concentratie gas hebt gemeten moet je geen risico nemen. Als de gasdetectie er erg lang over doet dan laten wij hem spoelen tot hij weer op nul staat. Daarnaast laten we de gasdetectie dan alsnog een kalibratie ondergaan.”

Geen risico

Bij DeGasdokter.nl is het mogelijk om gasdetectieapparatuur aan te schaffen of te huren. “Goed werkende apparatuur is essentieel bij het uitvoeren van gasmetingen. Het is dan ook niet voor niets dat we de apparaten na elke verhuurbeurt helemaal controleren en kalibreren. Bij dit soort werkzaamheden moet je geen risico nemen.”